Trhová hodnota spoločnosti Tachyum narástla až trojnásobne

• Slovensko-americká spoločnosť Tachyum™ úspešne uzavrela tzv. financovanie série B

• Finančné kolo bolo vedené súkromným kapitálovým investorom IPM Group v spolupráci s Across Private Investments

• Prostriedky získané z tohto kola budú použité na finalizáciu čipu Prodigy

Bratislava, 21. júla 2021 – Dosiahnutými míľnikmi, na ktoré s veľkým záujmom reagovali finančné subjekty, sú nielen úspešné demonštrácie či predvedenie FPGA prototypu, ale najmä príprava odoslania čipu Prodigy do výroby (tzv. tape out) a následné potvrdenie jeho sériovej výroby a distribúcie. Celková hodnota získaného kapitálu v kole financovania série B sa pohybuje na úrovni desiatok miliónov eur.

Managing Partner investičnej skupiny IPM Group a člen predstavenstva spoločnosti Tachyum Adrian Vyčítal uviedol, že majú v Tachyum dôveru. „Posilňujeme našu pozíciu hlavného investora spoločnosti Tachyum, pretože v ňu veríme. S neustále sa zvyšujúcim dopytom po cloudových riešeniach, dátových úložiskách a so súvisiacimi environmentálnymi výzvami je práve realizovateľná vízia spoločnosti Tachyum potrebnejšia ako kedykoľvek predtým.“

Investorský záujem o Tachyum potešil aj jeho zakladateľa a CEO, Dr. Radoslava Daniláka. Ten vníma úspešné financovanie druhého kola ako prejav dôvery a zároveň dôkaz, že všetka práca a dosiahnutý posun budú poskytovať exponenciálnu hodnotu pre investorov. „IPM Group je od prvých dní našim silným spojencom a kľúčovým finančným partnerom. Sme radi, že zdieľame spoločnú víziu, ako dátové centrá transformovať na univerzálne výpočtové strediská. Tešíme sa na pokračovanie našej práce pri rozvoji umelej inteligencie s rozsahom ľudského mozgu a posune sveta do zelenej éry výpočtovej techniky.“

IPM Group, správca aktív v hodnote viac ako jednej miliardy dolárov, je kľúčový a strategický partner spoločnosti Tachyum aj pri presadzovaní slovenského superpočítačového projektu. Rovnako aj pri celkovom pozicionovaní Európskej únie ako popredného technologického uzla.

Výsledkom spolupráce medzi spoločnosťami IPM a Tachyum je posun na trhu dátových centier s projektom InoCloud - projektom IPM, ktorého cieľom je získavať a budovať dátové centrá, ktoré budú fungovať na čipe Prodigy.

Prodigy má potenciál dosiahnuť bezkonkurenčnú výpočtovú rýchlosť a obrovskú úsporu energie pre hyperškálové prostredia, OEM, telekomunikácie, privátny cloud a vládne trhy. Desaťnásobne nižšia spotreba energie jadra procesora Prodigy dramaticky zníži uhlíkové emisie spojené s využívaním dátových centier. Trikrát nižšie náklady čipu Prodigy (pri rovnakom výkone) sa tiež premietnu do ročných úspor v miliardách dolárov pre tzv. hyperscalerov, ako sú Google, Facebook, Amazon a Alibaba.

Tachyum Prodigy môže pomocou štandardných programovacích modelov spúšťať aplikácie HPC, konvolučnú AI, vysvetliteľnú AI, všeobecnú AI, bio AI a neurónové siete, plus bežné zaťaženie dátových centier na jedinej homogénnej procesorovej platforme. Bez Prodigy musia hyperškálové dátové centrá používať pre rôzne záťaže heterogénnu hardvérovú štruktúru pozostávajúcu z procesorov CPU, GPU a TPU, čo je neefektívne, nákladné a zložité z hľadiska dodávok a údržby. Používanie špecifického hardvéru pre každý typ záťaže (napr. dátové centrum, AI, HPC) vedie k nedostatočnému využitiu hardvérových prostriedkov, náročnejšiemu programovaniu, integrácii a údržbe softvéru, ako aj k väčším problémom s údržbou hardvéru. Schopnosť Prodigy plynulo prepínať medzi rôznymi pracovnými záťažami dramaticky mení konkurenčné prostredie a ekonomiku dátových centier.

Tachyum prináša prevratné riešenia v oblasti dátových centier, vysokovýkonných výpočtov (HPC) a umelej inteligencie (AI). Poskytuje prvý univerzálny proces na svete so špičkovým  výkonom, najnižšími nákladmi a spotrebou energie vo všetkých troch výpočtových doménach a súčasne umožňuje dátovým centrám prekročiť kapacitu ľudského mozgu. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilak, začne s masovou výrobou svojho vlajkového produktu Prodigy v roku 2021, so softvérovými emuláciami a emulátorom založeným na FPGA, ktoré sú k dispozícii prvým používateľom. Cieli na trh s obratom viac než 50 miliárd dolárov, ktorý každoročne rastie o viac než 20 percent. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako tri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2025 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum je jedným zo zakladateľov združenia I4DI (Inovácie pre digitálnu infraštruktúru), ktoré na Slovensku vybuduje najrýchlejší AI superpočítač na svete postavený na procesore Prodigy. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.