Tachyum má objednávku na vybudovanie systému s kapacitou 25 000-krát vyššou ako ChatGPT4 a 25x rýchlejšieho ako súčasné superpočítače

Bratislava, 3. októbra 2023 – Spoločnosť Tachyum® dnes oznámila, že prijala prvú významnú objednávku od americkej spoločnosti na vybudovanie rozsiahleho systému postaveného na jej 5-nanometrových univerzálnych procesoroch Prodigy. Systém poskytne počítačový výkon viac ako 50 exaflopov, čo exponenciálne prevýši výpočtovú kapacitu najrýchlejších superpočítačov pre inferenciu alebo generatívnu AI, ktoré sú dnes dostupné na svete.

Prvý univerzálny procesor Prodigy je navrhnutý tak, aby vďaka svojmu špičkovému výkonu pre hyperškálovanie, vysokovýkonné výpočty a pracovné záťaže umelej inteligencie transformoval kapacitu, efektivitu a ekonomiku dátových centier. Po dokončení bude systém postavený na čipoch Prodigy poskytovať 25-násobný multiplikátor v porovnaní so svetovo najrýchlejším konvenčným superpočítačom, ktorý bol postavený iba tento rok, a bude dosahovať 25 000-krát väčšiu kapacitu pre AI ako modely pre ChatGPT4.

Superpočítače v kategórii “exascale” dokážu rýchlo analyzovať a spracovať obrovské objemy dát na riešenie komplexných problémov, ktoré boli predtým neriešiteľné. Čip Prodigy prekonáva tradičné “exascale” schopnosti tým, že poskytuje špičkový výkon, výrazne znižuje spotrebu energie, zlepšuje využiteľnosť serverov a priestorovú efektivitu. Exponenciálny nárast pamäte, úložného priestoru a výpočtovej kapacity čipu Prodigy umožňuje prelomové riešenia v oblasti dátových centier, pracovných záťaží AI a HPC pre vládne projekty, výskum a akademickú sféru, podnikanie, výrobu a ďalšie odvetvia.

Ľudský mozog pozostáva z približne 100 miliárd neurónov a okolo 200 biliónov synaptických spojení. Za predpokladu alokácie niekoľkých bajtov na jedno synaptické pripojenie by to vyžadovalo 100 terabajtov pamäte. Preto bude mať systém postavený na čipoch Prodigy so stovkami petabajtov DRAM 100x viac pamäte, ako je potrebné.

Inštalácia tohto riešenia s podporou Prodigy sa začne v roku 2024 a plnú kapacitu dosiahne v roku 2025. Parametre systému, ktorý bude dodaný, sú nasledovné:

• 8 zettaflopov výpočtového výkonu na učenie AI pre veľké jazykové modely.
  • 16 zettaflopov pre spracovanie obrazu a videa.
  • Možnosť napasovať viac ako 100 000 modelov parametrov PALM2 530B ALEBO 25 000 modelov parametrov ChatGPT4 1.7T so základnou pamäťou a 100 000 modelov parametrov ChatGPT4 1.7T so štvornásobnou základnou DRAM.
  • Rozšíriteľná pamäť základného modelu systému.
  • Stovky petabajtov pamäte DRAM a exabajtov primárneho flash úložiska.
  • 4-soketové, kvapalinou chladené uzly pripojené k 400G RoCE (RDMA – Remote Direct Memory Access over Converged Ethernet) ethernetu so schopnosťou zdvojnásobiť na 800G neblokujúcu a nezabezpečenú prepínaciu štruktúru.

Proprietárna inferenčná IP (Intellectual property, duševné vlastníctvo) TPU® od spoločnosti Tachyum (Tachyum Processing Unit) podporuje dátový typ Tachyum AI (TAI) a a poskytuje ešte viac; prelomovú efektivitu pre video formáty a veľké dátové formáty jazykových modelov, ktoré by inak vyžadovali nadmerne veľa energie a drahé multiplikátory pre maticové násobenie.

„Bezprecedentný rozsah a výpočtový výkon, ktorý je vyžadovaný ako súčasť tejto inštalácie, by jednoducho nemohol poskytnúť žiadny výrobca čipov na súčasnom trhu,“ povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Tachyum. „Hoci niektoré startupy dostávajú miliardy dolárov na základe prísľubu, že niekedy v budúcnosti dosiahnu podobnú kapacitu, iba Tachyum je v pozícii, ktorá umožňuje ekonomicky vybudovať rádovo väčšie stroje, ktoré potenciálne umožnia prechod na kognitívnu AI, so začiatkom projektu neskôr v tomto roku. Táto objednávka je dôkazom našej pozície prvého na trhu (first-to-market) a našej schopnosti dosiahnuť pozitívny vplyv na celosvetové trhy s umelou inteligenciou.“

Ako univerzálny procesor ponúkajúci špičkový výkon pre všetky pracovné zaťaženia, môžu servery dátových centier plynule a dynamicky prepínať medzi výpočtovými doménami (ako sú AI/ ML, HPC a cloud) s jednou architektúrou. Odstránením potreby drahého špecializovaného hardvéru pre AI a výrazným zvýšením využitia serverov, Prodigy signifikantne znižuje CAPEX a OPEX a zároveň poskytuje bezprecedentný výkon, spotrebu a ekonomiku dátového centra. Prodigy integruje 192 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier, čo mu umožňuje dosahovať až 4,5-násobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi pre cloudové záťaže, a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Spoločnosť Tachyum so svojím vlajkovým produktom Prodigy, prvým univerzálnym procesorom na svete, transformuje ekonomiku pracovných záťaží v oblasti umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier. Prodigy spája funkcie CPU, GPGPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na tej istej infraštruktúre, čím spoločnosti ušetria miliardy dolárov na hardvéri a prevádzkových nákladoch a znížia uhlíkovú stopu. Keďže emisie svetových dátových centier prispievajú k zmene klímy a spotrebúvajú viac ako štyri percentá elektrickej energie na svete– pričom podľa prognóz to do roku 2030 bude až 10 percent - univerzálny procesor Prodigy s veľmi nízkou spotrebou energie môže byť prelomovou technológiou pre uspokojenie globálneho dopytu po výpočtovom výkone pri nižšej environmentálnej záťaži. Rýchlo rastúci záujem o prototyp Prodigy, ktorý je v záverečnej fáze testovania a integrácie pred sériovou výrobou, sa už premieta do výrazného rastu zákazníckej základne a veľkých objednávok. Tie naznačujú, že spoločnosť by do konca roka 2024 mohla uskutočniť počiatočnú verejnú ponuku akcií (IPO). Spoločnosť Tachyum má pobočky v Spojených štátoch a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.