Tachyum testuje aplikácie na FPGA prototype Prodigy

Bratislava, 31. mája 2023 – Spoločnosť Tachyum™ dnes oznámila ďalší míľnik, ktorý dosiahla na ceste ku komercionalizácii svojho produktu Prodigy, prvého univerzálneho procesora na svete. Firma spustila testovanie kľúčových aplikácií na hardvérovom prototype Prodigy postavenom na programovateľných hradlových poliach (FPGA, Field Programmable Gate Array).

Po nedávnom dokončení portovania a testovania potrebného systémového softvéru, ako je UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), BMC (Baseboard Management Controller), bootloader a operačný systém prostredníctvom toolchainu, spoločnosť Tachyum teraz dokončila portovanie ďalších aplikácií, aby mohla otestovať tieto záťaže na FPGA. Po overení, že aplikácie bezproblémovo fungujú na FPGA prototype Prodigy, bude čip pripravený na odoslanie do výroby (tape-out) a masovú výrobu.

Na urýchlenie testovania aplikácií firma Tachyum vynašla a vyvinula novú infraštruktúru pre regresné testovanie. Tá umožňuje zaznamenávanie behu programov na FPGA a zachytávanie chýb hneď ako nastanú. S týmto novým systémom sa inžinieri vyhnú nutnosti manuálnej reprodukcie chýb, čo je časovo veľmi náročný proces, ktorý môže zdržiavať plán vývoja. Nová infraštruktúra je nevyhnutná pre chyby (bugy), ktoré sa po absolvovaní biliónov cyklov vyskytnú, a ktorých odladenie by trvalo veľmi dlho. Navyše, niektoré bugy sú také zriedkavé, že sa veľmi ťažko reprodukujú a niekedy sa nedajú reprodukovať manuálne. Zachytenie chyby hneď pri prvom výskyte je kľúčom k rýchlej príprave čipu na výrobu. Inžinieri môžu zobrať informáciu z FPGA a spustiť bilióny cyklov v tzv. C-modeli, ktorý sa nazýva „cyclerun“. Potom je potrebné preniesť stav z C-modelu do RTL (Register Transfer Level, logika čipu) simulácie, čo môže znamenať milióny, desiatky miliónov alebo aj viac cyklov, kým sa chyba prejaví v RTL. Inžinieri tak môžu debugovať priamo v RTL simulácii namiesto časovo veľmi náročného procesu pomocou fyzických sond na FPGA.

“Validácia aplikácií nevyhnutne nasleduje po dokončení fyzického dizajnu čipu. Pomôže nám overiť výkon Prodigy pri nasadení u partnerov a zákazníkov,” povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. “Tempo, akým náš tím dosahuje jednotlivé míľniky môže byť vzorom pre polovodičový priemysel. Je dôkazom zamerania sa na náš hlavný cieľ, ktorým je čo najskôr dospieť do stavu, kedy budeme môcť čip odoslať do výroby a v konečnom dôsledku tak transformovať ekonomiku dátových centier.”

Spoločnosť Tachyum tiež overovala dizajn čipu Prodigy oproti najnovšej verzii balíka Berkeley TestFloat/SoftFloat, ktorý je na trhu štandardom.

Súbor prekladačov a nástrojov GNU Compiler Collection (GCC) už úspešne beží na FPGA prototype Prodigy. Video s ukážkou GCC na Prodigy FPGA a procesu automatického QA (Quality Assurance) testovania si možno pozrieť nižšie.

Prodigy prináša novú revolučnú architektúru, ktorá zjednocuje funkcie CPU, GPGPU a TPU do jediného procesora. Ako univerzálny procesor poskytuje v rámci jednej architektúry vysoký výkon potrebný pre cloudové aj HPC/AI pracovné záťaže. Vďaka využiteľnosti pre všetky pracovné zaťaženia môžu servery dátových centier poháňané Prodigy plynule a dynamicky prepínať medzi výpočtovými doménami.

Odstránením potreby drahého špecializovaného hardvéru pre AI a výrazným zvýšením využitia serverov Prodigy výrazne znižuje CAPEX a OPEX a zároveň poskytuje bezprecedentný výkon, spotrebu a ekonomiku dátového centra. Prodigy integruje 128 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier, čo mu umožňuje dosahovať až štvornásobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi pre cloudové záťaže, a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Spoločnosť Tachyum so svojím vlajkovým produktom Prodigy, prvým univerzálnym procesorom na svete, transformuje ekonomiku pracovných záťaží v oblasti umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier. Prodigy spája funkcie CPU, GPGPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na tej istej infraštruktúre, čím spoločnosti ušetria miliardy dolárov na hardvéri a prevádzkových nákladoch a znížia uhlíkovú stopu. Keďže emisie svetových dátových centier prispievajú k zmene klímy a spotrebúvajú viac ako štyri percentá elektrickej energie na svete– pričom podľa prognóz to do roku 2030 bude až 10 percent - univerzálny procesor Prodigy s veľmi nízkou spotrebou energie môže byť prelomovou technológiou pre uspokojenie globálneho dopytu po výpočtovom výkone pri nižšej environmentálnej záťaži. Rýchlo rastúci záujem o prototyp Prodigy, ktorý je v záverečnej fáze testovania a integrácie pred sériovou výrobou, sa už premieta do výrazného rastu zákazníckej základne a veľkých objednávok. Tie naznačujú, že spoločnosť by do konca roka 2024 mohla uskutočniť počiatočnú verejnú ponuku akcií (IPO). Spoločnosť Tachyum má pobočky v Spojených štátoch a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.