Tachyum predstavuje softvér pre HPC/AI a správu superpočítačov

BRATISLAVA, 21. marca, 2023 – Spoločnosť Tachyum™ dnes vydala ďalší zo série technologických dokumentov, tzv. bielu knihu “Tachyum HPC/AI Software Stack Overview”. Podrobne v nej opisuje softvérové balíky, ktoré ponúka a podporuje so svojím softvérovým tímom, a ktoré umožňujú vývojárom softvéru vytvárať HPC aplikácie nasadené ako súčasť dátových centier s technológiou Prodigy®.

Softvérové návrhy Tachyum pomáhajú splniť vysoké nároky cloudových a HPC/AI pracovných záťaží s Prodigy. Softvérový tím spoločnosti spolupracuje s prvými zákazníkmi a partnermi na vytváraní softvérových balíkov, ktoré sú ideálne pre prostredia HPC a využívajú predovšetkým softvér s otvoreným zdrojovým kódom. Vďaka svojmu softvérovému ekosystému Tachyum podporuje všetky kľúčové softvérové knižnice potrebné pre HPC aplikácie a rieši aktuálne výzvy a príležitosti.

Komponenty softvérového ekosystému Tachyum tvorí:

• Firmvér Tachyum: BIOS (UEFI), BMC
  • Úroveň operačného systému: LINUX Kernel, SELinux
  • Úložisko a možnosti súborového systému: Ceph
  • Virtualizácia na úrovni operačného systému: Docker a containerd, Podman, Kubernetes
  • Komunikačný softvér: OpenMPI, MPICH, gPRC, RabbitMQ
  • Nástroje používateľského priestoru a skriptovanie: Tachyum Linux podporuje všetky potrebné nástroje a skriptovacie jazyky ako Bash, SED, Gawk, Grep, Wget, Rsync, Strace, Git, Subversion, PHP, Perl, Ruby, Tcl, Top, Htop, Iotop, Sar, Nc.
  • Štandardy pre paralelizmus: OpenMP, SHMEM
  • Programovacie jazyky a kompilátory: Tím Tachyum naportoval kompilátor GNU gcc a kompilátor go.
  • Nástroje na ladenie: GDB, KGDB, OpenOCD
  • Emulačné nástroje: Tím Tachyum vyvinul viacero emulátorov, ako napríklad emulátor založený na GDB na interné použitie a emulátor založený na QEMU pre zákazníkov na preklad softvéru X-86, ARM a RISC-V na architektúru Tachyum Prodigy.
  • Clustering, správa a plánovanie úloh: SLURM na správu úloh, Zabbix a Prometheus s Grafana na monitorovanie, Kubernetes na automatizáciu nasadzovania softvéru, škálovania a správy kontajnerových aplikácií, Ansible na automatizáciu IT.
  • Sieťové funkcie: Tím Tachyum vyvinul vlastnú sieťovú infraštruktúru na podporu nasadenia HPC/AI pre Prodigy. Ako sieťový operačný systém bol zvolený SONIC.
  • Frameworky a knižnice AI/HPC: BLAS, GEMM, NumPy, Eigen, PyTorchTensorFlow.
  • Aplikácie AI: Resnet a ConvMixer pre počítačové videnie, SSD a Yolo pre detekciu objektov, Fast-SCNN a UNET pre segmentáciu inštancií, BERT pre spracovanie prirodzeného jazyka (natural language processing, NLP)
  • HPC aplikácie: Quantum espresso, DeepMD, LAMMPS

„V dnešných systémoch HPC sa kombinuje viacero rôznych technológií spracovania," povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a generálny riaditeľ Tachyum. „Dosiahnutie požadovaného výkonu a funkčnosti pri prijateľnej spotrebe energie kladie pred softvérové prostredia HPC veľa výziev - najmä v oblasti plánovania a riadenia zdrojov. Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, integruje funkcionalitu CPU, GPGPU a TPU do jednej homogénnej architektúry, takže medzi hardvérovými komponentmi už nie je potrebné riešiť ďalšie zložitosti na softvérovej úrovni."

Prodigy poskytuje bezprecedentný výkon dátových centier a zároveň nižšiu spotrebu elektriny. To sa pozitívne premietne do hospodárnosti dátového centra, keďže sa výrazne znížia kapitálové (CAPEX) aj prevádzkové (OPEX) náklady. Vďaka využiteľnosti pre vysokovýkonné aj podnikové (Line of Business, LOB) aplikácie, sa servery s procesormi Prodigy môžu hladko a dynamicky prepínať medzi záťažami bez potreby drahého špecifického hardvéru pre AI a dramaticky zvyšujú využiteľnosť serverov. Tachyum Prodigy integruje 128 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier, čo mu umožňuje dosahovať až štvornásobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi pre cloudové záťaže, a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Záujemcovia, ktorí sa chcú dozvedieť viac, si môžu stiahnuť bielu knihu Tachyum HPC/AI Software Stack Overview.

Spoločnosť Tachyum prináša zmenu na trhy umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier so svojím vlajkovým produktom, ktorý nedávno predstavila na trhu. Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, spája funkcie CPU, GPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na jednej hardvérovej infraštruktúre, čo spoločnostiam ušetrí miliardy dolárov ročne. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako štyri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2030 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilák, vybuduje v EÚ s čipmi Prodigy najrýchlejší superpočítač na svete s výkonom 128 AI exaflopov (128 miliárd operácií) za sekundu. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.