Tachyum dosiahlo prenosovú rýchlosť pamäte DDR5 na úrovni viac ako 6400MT/s, čím poskytuje obrovskú šírku pásma pre čip Prodigy

Bratislava, 10. januára, 2023 – Spoločnosť Tachyum™ dnes oznámila, že IP (Intellectual Property) komponenty – pamäťový radič DDR5 a vysokovýkonná nízkoenergetická PHY (fyzická vrstva) založená na DSP (Digital Signal Processing) – začlenené do univerzálneho procesora Prodigy® umožnili dosiahnuť prenosovú rýchlosť 6400 MT/s (megatransferov za sekundu) pri nominálnom napätí čipu Prodigy. To poskytuje priestor pre očakávané rýchlosti až 7200 MT/s a dokonca vyššie.

Kritické komponenty dodané svetovým lídrom v oblasti vysokorýchlostných DDR DRAM (Dynamic Random Access Memory) radičov a DDR DRAM PHY pre svetovú technologickú infraštruktúru, umožnili inžinierom spoločnosti Tachyum integrovať jej IP do čipu Prodigy za menej ako sedem mesiacov od podpisu partnerskej zmluvy. Kvalita tohto IP a podpora poskytovaná vďaka úzkej spolupráci s inžiniermi spoločnosti Tachyum pomohli firme dosiahnuť požadovanú cieľovú prenosovú rýchlosť pamäte DDR5 v rekordnom čase.

Nové pamäte Samsung 1-beta 16Gb aj 32Gb monolitické DDR5 DRAM, Micron 1-beta DDR5 a Hynix 1-beta DDR5 pôjdu do sériovej výroby a budú dostupné koncom tohto roku, čo umožní dosiahnuť bežné ceny pamätí DDR5 a v rovnakom čase výkon 7200 MT/s.

Zatiaľ čo DDR5 UDIMM (Unregistered Dual In-line Memory Module) a SODIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module) pre spotrebiteľov sa dodávajú aspoň v malých množstvách, DDR5 RDIMM (Registered Dual In-line Memory Module) pre servery sa zatiaľ nedodávajú. Priemyselné odvetvie očakáva masovú výrobu a dostupnosť DDR5 RDIMM do konca tohto roku. Bude to správny čas pre čip Tachyum Prodigy, ktorý môže vstúpiť na trh ako jeden z prvých procesorov pre severy dodávaných s DDR5 RDIMM tento rok. Spoločnosť Tachyum už obdržala vzorky DDR5 RDIMM od všetkých kľúčových dodávateľov, čo jej umožňuje otestovať DDR5 pred odoslaním čipu do výroby tento rok.

Výkon subsystému DRAM je nevyhnutný na podporu extrémne vysokých výkonov procesora Prodigy, ktoré sú potrebné pre náročné aplikácie v hyperškálových dátových centrách, privátnom cloude a AI/HPC. Spolu s novými funkciami a technológiami spoločnosti Tachyum – zosilnením šírky pásma (Tachyum “Bandwidth Amplification”) a technológiou super-sparsity, tieto IP komponenty umožnia čipu Prodigy dosiahnuť rýchlosti spracovania grafického procesora pre všeobecné výpočty (GPGPU) s podporou HBM (High Bandwith Memory), aby zvládol tie najnáročnejšie výpočtové aplikácie. Spoločnosť Tachyum očakáva, že v súvislosti s oneskoreniami, ktoré postihli celé odvetvie, DDR5 RDIMM pre servery budú k dispozícii pre začlenenie do čipu Prodigy v druhom polroku 2023.

“Keďže sa blížime k odoslaniu čipu Prodigy do výroby (tape-out) a masovej produkcii, implementácia a testovanie všetkých komponentov je rozhodujúcim krokom pre úspešný vstup na trh,” povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. “Spolupráca s tímom nášho dodávateľa DDR5 na integrácii ich IP komponentov v rekordne krátkom čase nám umožnila pokračovať v plnení nášho časového plánu a zároveň zabezpečiť optimalizáciu rýchlostí a kanálov pre zákazníkov pri uvedení do prevádzky. Vzhľadom na výkonnostné požiadavky čipu Prodigy nejde o jednoduchú operáciu typu plug-and-play, ale o operáciu, ktorá si vyžaduje vysokokvalitné komponenty a prvotriednu podporu. Tento náš najnovší dosiahnutý míľnik nás veľmi povzbudil a tešíme sa na skoré dokončenie testovania.”

Prodigy poskytuje bezprecedentný výkon dátových centier a zároveň nižšiu spotrebu elektriny. To sa pozitívne premietne do hospodárnosti dátového centra, keďže sa výrazne znížia kapitálové (CAPEX) aj prevádzkové (OPEX) náklady. Vďaka využiteľnosti pre vysokovýkonné aj podnikové (Line of Business, LOB) aplikácie, sa servery s procesormi Prodigy môžu hladko a dynamicky prepínať medzi záťažami bez potreby drahého špecifického hardvéru pre AI a dramaticky zvyšujú využiteľnosť serverov. Tachyum Prodigy integruje 128 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier, čo mu umožňuje dosahovať až štvornásobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi pre cloudové záťaže, a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Spoločnosť Tachyum prináša zmenu na trhy umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier so svojím vlajkovým produktom, ktorý nedávno predstavila na trhu. Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, spája funkcie CPU, GPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na jednej hardvérovej infraštruktúre, čo spoločnostiam ušetrí miliardy dolárov ročne. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako štyri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2030 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilák, vybuduje v EÚ s čipmi Prodigy najrýchlejší superpočítač na svete s výkonom 128 AI exaflopov (128 miliárd miliárd operácií) za sekundu. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.