Tachyum spustila natívny Security-Enhanced Linux na zabezpečenie ochrany kritickej infraštruktúry

BRATISLAVA, 11. októbra, 2022 – Spoločnosť Tachyum™ dnes oznámila, že na Prodigy, prvom univerzálnom procesore na svete, beží Security-Enhanced Linux (SELinux). Ide o bezpečnostnú architektúru pre operačný systém Linux, ktorá administrátorom umožňuje mať väčšiu kontrolu nad tým, kto má prístup do systému. Tento najnovší úspech softvérového tímu spoločnosti Tachyum pomôže uspokojiť požiadavky zákazníkov na mnohých jej kľúčových trhoch.

SELinux sa používa na vynútenie politík, ktoré definujú úroveň prístupu používateľov, programov a služieb k systému. Pôvodne ho vyvinula Národná bezpečnostná agentúra Spojených štátov amerických (NSA) ako sériu opráv pre Linuxové jadro (Linux kernel) pomocou bezpečnostných modulov Linux Security Modules (LSM). SELinux bol uvoľnený pre open-source komunitu v roku 2000 a do upstreamu Linuxového jadra bol integrovaný v roku 2003.

SELinux bežiaci na čipe Prodigy je ďalším dôležitým komponentom zabudovaným do spoľahlivého softvérového balíka Tachyum, ktorý pomáha poskytovať zabezpečenú infraštruktúru pre rôzne prípady použitia vrátane:

• bezpilotných stíhačiek novej generácie,
  • kryptomien a finančnej infraštruktúry založenej na technológii blockchain,
  • superpočítačov používaných na tajné aplikácie a aplikácie národnej bezpečnosti,
  • autonómnych áut,
  • robotiky,
  • obranných a vojenských aplikácií na zabránenie určitým typom elektronických bojov.

“Mať možnosť spúšťať SELinux na čipe Prodigy je životne dôležité pre tých, ktorí vyžadujú zabezpečenie počítačovej architektúry a kritických aplikácii na úrovni NSA,” povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. “Je to dôležité nielen pre našich vládnych zákazníkov, ale aj pre kľúčovú strategickú samostatnosť EÚ, na ochranu jej kritickej infraštruktúry, ktorá dnes nie je dostatočne chránená. Zosilnenie bezpečnosti prístupu ku kritickým systémom poskytuje ochranu štátnym aj neštátnym aktérom pred rozsiahlymi útokmi či ochranu ľudí pred robotmi, ktoré boli napadnuté hackermi. Toto je ďalší významný míľnik pre náš tím softvérových vývojárov a veľký pokrok vo využiteľnosti čipu Prodigy na širokom trhu.”

Tachyum Prodigy integruje 128 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier s funkcionalitou CPU, GPU a TPU do jedného zariadenia, čo mu umožňuje dosahovať až štvornásobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi (napr. pre cloudové záťaže), a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Prodigy poskytuje bezprecedentný výkon dátových centier a zároveň nižšiu spotrebu elektriny. To sa pozitívne premietne do hospodárnosti dátového centra, keďže sa výrazne znížia kapitálové (CAPEX) aj prevádzkové (OPEX) náklady. Vďaka využiteľnosti pre vysokovýkonné aj podnikové (Line of Business, LOB) aplikácie, sa servery s procesormi Prodigy môžu hladko a dynamicky prepínať medzi záťažami. To znamená, že nebude potrebný drahý hardvér špeciálne určený pre účely AI a využiteľnosť servera sa výrazne zvýši.

Video s ukážkou spustenia SELinux na emulácii Prodigy si možno pozrieť nižšie.

O spoločnosti Tachyum

Spoločnosť Tachyum prináša zmenu na trhy umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier so svojím vlajkovým produktom, ktorý nedávno predstavila na trhu. Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, spája funkcie CPU, GPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na jednej hardvérovej infraštruktúre, čo spoločnostiam ušetrí miliardy dolárov ročne. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako štyri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2030 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilák, vybuduje v EÚ s čipmi Prodigy najrýchlejší superpočítač na svete s výkonom 128 AI exaflopov (128 miliárd miliárd operácií) za sekundu. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.