Tachyum úspešne vstupuje do fázy testovania zabezpečenia kvality pre univerzálny procesor Prodigy s novým dodávateľom EDA

Bratislava, 14. septembra 2022 – Spoločnosť Tachyum™ dnes oznámila, že vstúpila do fázy testovania hardvéru a softvéru pre zabezpečenie kvality (Quality Assurance, QA) na doskách emulačného systému programovateľných hradlových polí (FPGA, Field Programmable Gate Array) pre Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete.

Spoločnosť Tachyum má za sebou niekoľko miliárd testovacích cyklov, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie stability FPGA hardvérových emulátorov čipu Prodigy. Vo fáze zabezpečenia kvality vykoná bilióny až biliardy testovacích cyklov. Spoločnosť tým preukáže spoľahlivosť pred odoslaním čipu do výroby (tzv. tape-out). Proces QA zahŕňa testovanie komponentov, integračné testovanie, regresné testovanie a testovanie výkonu.

Fáza validovania dizajnu čipu Prodigy nasleduje po tom, ako inžiniersky tím úspešne zvládol nahradiť predtým používaný softvér pre automatizovaný návrh elektronických systémov (Electronic Design Automation, EDA) novým softvérom. Toto bol ďalší krok, ktorý musela spoločnosť Tachyum urobiť po výmene predchádzajúceho dodávateľa IP (Intellectual Property) komponentov.

„Dosiahnutie stavu zabezpečenia kvality dokazuje, že spoločnosť Tachyum úspešne napreduje v predprodukčnej fáze,“ povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO Tachyum. “Naši inžinieri vynaložili hrdinské úsilie na prechod a prispôsobenie sa novým softvérovým nástrojom EDA, a naše ukážky dokazujú, že sa s touto výzvou vysporiadali. Tím inžinierov Tachyum opäť dokázal, že je nezastaviteľný na ceste k dodávke produktov, ktoré zmenia svet k lepšiemu.”

Tachyum Prodigy integruje 128 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier s funkcionalitou CPU, GPU a TPU do jedného zariadenia, čo mu umožňuje dosahovať až štvornásobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi (napr. pre cloudové záťaže), a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Jedinečná architektúra Prodigy prináša špičkový výkon v oblasti záťaží dátových centier aj umelej inteligencie. Servery s procesormi Prodigy sa tak v časoch mimo špičky môžu bez problémov a plynulo prepnúť na AI záťaže. To znamená, že nebude potrebný drahý hardvér špeciálne určený pre účely AI a využiteľnosť servera sa výrazne zvýši. Prodigy poskytuje bezprecedentný výkon a zároveň nižšiu spotrebu elektriny. To sa pozitívne premietne do hospodárnosti dátového centra, keďže sa výrazne znížia kapitálové (CAPEX) aj prevádzkové (OPEX) náklady.

Video s ukážkou procesu QA pre testovanie hardvéru a softvéru na Prodigy FPGA nájdete nižšie.

Spoločnosť Tachyum prináša zmenu na trhy umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier so svojím vlajkovým produktom, ktorý nedávno predstavila na trhu. Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, spája funkcie CPU, GPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na jednej hardvérovej infraštruktúre, čo spoločnostiam ušetrí miliardy dolárov ročne. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako štyri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2030 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilák, vybuduje v EÚ s čipmi Prodigy najrýchlejší superpočítač na svete s výkonom 128 AI exaflopov (128 miliárd miliárd operácií) za sekundu. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.