Tachyum a MatLogica podpísali memorandum o porozumení

Bratislava, 30. augusta 2022 – Spoločnosť Tachyum™ dnes oznámila, že uzavrela dohodu o spolupráci s londýnskou technologickou spoločnosťou MatLogica. Spolupráca bude súvisieť s projektmi v oblasti umelej inteligencie (AI) a vysokovýkonných počítačov (HPC). Tachyum a MatLogica budú spoločne skúmať a vyhodnocovať výhody zavedenia podpory pre procesory Prodigy.

MatLogica poskytuje kvantitatívnym vývojárom a vedcom tie najflexibilnejšie a najľahšie použiteľné nástroje na rýchle vytváranie výpočtovej analytiky, ktorá dokáže rásť s moderným hardvérom. Hlavným produktom spoločnosti je AADC, just-in-time (JIT) kompilátor prispôsobený pre komplexné opakované výpočty a Automatic Adjoint Differentiation (AAD), ktorý bezproblémovo dosahuje až 100-násobné zrýchlenie a zároveň automaticky a presne vyhodnocuje riziká pomocou AAD.

Jedinečná kompilačná technológia spoločnosti MatLogica bude plne využívať veľké vektorové registre a vektorové inštrukcie Tachyum Prodigy na dosiahnutie bezprecedentného zrýchlenia zložitých výpočtov rizík. Spojenie riešenia AADC od spoločnosti MatLogica a procesora Prodigy môže zákazníkom umožniť prechádzať so softvérom na technológiu Tachyum bez zmien v ich softvérovom balíku.

„V MatLogica sa orientujme na poskytovanie nástrojov pre vývojárov, ktorí si chcú popri zvyšovaní výkonu pomocou dátovo orientovaného dizajnu zachovať aj výhody objektovo orientovaných jazykov. Tešíme sa na rozšírenie našej sady nástrojov pre Tachyum Prodigy, aby sme umožnili natívnu podporu naprieč CPU, GPU a TPU a odomkli plný potenciál jedinečnej technológie Tachyum,“ povedal Dmitri Goloubentsev, CTO spoločnosti MatLogica. „Vďaka použitiu AADC od MatLogica na produktoch Tachyum by používatelia mali vidieť bezprecedentnú úroveň výkonu, zjednodušenú softvérovú infraštruktúru, nižšie náklady na vlastníctvo, ako aj zníženú uhlíkovú stopu pri výpočtovo náročných úlohách.“

Tachyum Prodigy integruje 128 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier s funkcionalitou CPU, GPU a TPU do jedného zariadenia, čo mu umožňuje dosahovať až štvornásobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi (napr. pre cloudové záťaže), a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.

Jedinečná architektúra Prodigy prináša špičkový výkon v oblasti záťaží dátových centier aj umelej inteligencie. Servery s procesormi Prodigy sa tak v časoch mimo špičky môžu bez problémov a plynulo prepnúť na AI záťaže. To znamená, že nebude potrebný drahý hardvér špeciálne určený pre účely AI a využiteľnosť servera sa výrazne zvýši. Prodigy poskytuje bezprecedentný výkon a zároveň nižšiu spotrebu elektriny. To sa pozitívne premietne do hospodárnosti dátového centra, keďže sa výrazne znížia kapitálové (CAPEX) aj prevádzkové (OPEX) náklady.

„Umelá inteligencia je pre Tachyum dôležitou oblasťou. S procesorom Prodigy budeme pokračovať v jej demokratizácii prostredníctvom cenovej efektívnosti dostupnej pre každého,“ povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. „Podpísaním memoranda o porozumení so spoločnosťou MatLogica budeme môcť lepšie vyhovieť potrebám vývojárov, ktorí chcú bezproblémový výpočet automatických analytických citlivostí. Kombinácia AADC od MatLogica a nášho procesora Prodigy poskytne bezprecedentnú úroveň výkonu pre výpočtovo náročné programy a umožní nový prístup k vývoju aplikácií strojového učenia.“

Spoločnosť Tachyum prináša zmenu na trhy umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier so svojím vlajkovým produktom, ktorý nedávno predstavila na trhu. Prodigy, prvý univerzálny procesor na svete, spája funkcie CPU, GPU a TPU do jediného procesora, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na jednej hardvérovej infraštruktúre, čo spoločnostiam ušetrí miliardy dolárov ročne. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako štyri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2030 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilák, vybuduje v EÚ s čipmi Prodigy najrýchlejší superpočítač na svete s výkonom 128 AI exaflopov (128 miliárd miliárd operácií) za sekundu. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.