Tachyum predstaví v Rijáde 3D demoverziu procesora Prodigy pre superpočítač s umelou inteligenciou v rozsahu ľudského mozgu

BRATISLAVA, 1. februára, 2022 – Spoločnosť Tachyum™ predvedie 3D demoverziu prvého univerzálneho procesora na svete Prodigy, ktorý umožní vybudovať prvý superpočítač s umelou inteligenciou (AI) v rozsahu ľudského mozgu, na technologickom veľtrhu LEAP22 v Rijáde, v dňoch 1. až 3. februára.

Jedinečné podujatie v hlavnom meste Saudskej Arábie pritiahlo viac ako 40 tisíc technologických odborníkov, inovátorov, podnikateľov, startupov a nadšencov technológií budúcnosti z celého sveta. Ponúka prezentácie viac ako 500 prevratných startupov a vyše 700 popredných svetových technologických spoločností a prednášky viac ako 400 odborníkov. Organizátorom veľtrhu LEAP je ministerstvo komunikácií a informačných technológií Saudskej Arábie.

Spoločnosť Tachyum bude prezentovať návštevníkom, ako jej prelomová technológia ovplyvní a aké riešenia prinesie pre odvetvia, ako je ropný a plynárenský priemysel, telekomunikácie, financie, zdravotníctvo a mnohé ďalšie, ktoré stoja pred výzvami v podobe globálnych problémov v oblasti mobility, udržateľnosti, zdravia a klimatických zmien.

Stánok spoločnosti Tachyum na konferencii LEAP22

Stánok Tachyum na konferencii LEAP22

„LEAP22 aj Tachyum majú rovnaký cieľ: premostiť technológiu a inovácie,“ vysvetľuje Marwan Oghli, manažér pre rozvoj obchodu spoločnosti Tachyum pre región Stredného východu. „Saudská Arábia, najväčšia ekonomika v regióne Blízkeho východu, vníma dôležitosť umelej inteligencie aj vo svojej stratégii „Saudi Vision 2030“. Jej cieľom je dostať sa medzi päť najlepších krajín na svete v oblasti umelej inteligencie. Spoločnosť Tachuym je hrdá na to, že môže na veľtrhu LEAP22 prezentovať prevratnú technológiu v oblasti umelej inteligencie,“ dodal.

Konferencia LEAP22

Spoločnosť Tachyum v januári oznámila svoje plány expandovať na Blízky východ na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji, kde predstavila svoj univerzálny procesor Prodigy pre superpočítače. Participácia na veľtrhu LEAP22 tak zapadá do stratégie spoločnosti zúčastňovať sa na najvýznamnejších podujatiach v tomto regióne.

Predvedenie demoverzie čipu Prodigy je ďalším krokom na ceste k uvedeniu jediného procesora so špičkovým výkonom pre záťaže hyperškálových dátových centier, vysokovýkonných výpočtov (HPC) a umelej inteligencie na trh. Univerzálny procesor Prodigy sa dostal do štádia kompletného prototypu s Prodigy FPGA (Field Programmable Gate Array, programovateľné hradlové polia) emulačným systémom, ktorý emuluje zostavu zloženú z centrálnej procesorovej jednotky (CPU), pamäte, I/O (input/ output, vstup/ výstup) a správy. Pokročilé maticové operácie predstavujú špičkovú architektúru Prodigy, ktorá natívne rieši najnáročnejšie HPC a AI aplikácie. Očakáva sa, že základná doska so štvor-soketovým referenčným dizajnom bude k dispozícii v druhom štvrťroku 2022.

Tachyum Prodigy môže pomocou štandardných programovacích modelov spúšťať aplikácie HPC, konvolučnú AI, vysvetliteľnú AI, všeobecnú AI, bio-AI a neurónové siete, ako aj bežné zaťaženie dátových centier na jedinej homogénnej procesorovej platforme. Bez Prodigy musia hyperškálové dátové centrá používať pre rôzne záťaže heterogénnu hardvérovú štruktúru pozostávajúcu z procesorov CPU, GPU a TPU, čo je neefektívne, nákladné a zložité z hľadiska dodávok a údržby. Používanie špecifického hardvéru pre každý typ záťaže (napr. dátové centrum, AI, HPC) vedie k nedostatočnému využitiu hardvérových prostriedkov, náročnejšiemu programovaniu, integrácii a údržbe softvéru, ako aj k väčším problémom s údržbou hardvéru. Schopnosť Prodigy plynulo prepínať medzi rôznymi pracovnými záťažami dramaticky mení konkurenčné prostredie a ekonomiku dátových centier. Vďaka procesoru Prodigy sa trojnásobne nižšie náklady (pri rovnakom výkone) môžu premietnuť do miliárd dolárov usporených ročne najmä u hyperškálových platformách ako Google, Facebook, Amazon či Alibaba. 10x nižšia spotreba jadra procesora Prodigy zároveň výrazne zníži emisie uhlíka spojené s používaním dátových centier.

Pre viac informácií alebo registráciu navštívte oficiálnu stránku podujatia.

Zastúpenie Tachyum na LEAP22: Marwan Ajam Oghli a Robert Cisár, manažéri pre rozvoj obchodu pri stánku firmy na konferencii LEAP22

Spoločnosť Tachyum prináša zmenu na trhy umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier s prvým univerzálnym procesorom na svete Prodigy, ktorý poskytuje špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Nasadenie čipov Prodigy v hyperškálových dátových centrách umožní, aby všetky AI, HPC aj univerzálne aplikácie bežali na jednej hardvérovej infraštruktúre, čo spoločnostiam ušetrí miliardy dolárov ročne. Plne funkčný emulačný systém Prodigy je aktuálne k dispozícii vybraným zákazníkom a partnerom na včasné testovanie a vývoj softvéru. Keďže dátové centrá v súčasnosti spotrebovávajú viac ako tri percentá elektriny planéty, a predpokladá sa, že do roku 2025 to bude 10%, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou je veľmi dôležitý, ak chceme pokračovať v zdvojnásobovaní kapacity dátových centier každé štyri roky. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilák, smeruje k odoslaniu čipu do výroby a vzorkovaniu v roku 2022, pričom softvérové emulácie a emulátor založený na FPGA, na ktorom beží natívny Linux, sú k dispozícii prvým používateľom. Spoločnosť v roku 2022 vybuduje v EÚ s čipmi Prodigy najrýchlejší superpočítač na svete s výkonom 64 exaflopov (64 miliárd miliárd operácií za sekundu). Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.