Tachyum prezentuje hodnotovú ponuku univerzálneho procesora Prodigy na ISC 2021

Bratislava, 22. júna, 2021 – Spoločnosť Tachyum™ sa opäť predstaví na virtuálnej konferencii ISC High Performance Conference, ktorá sa uskutoční v dňoch 24. júna až  2. júla. Spoločnosť poskytne podrobný pohľad na pokrok, ktorý dosiahla pri vývoji svojho univerzálneho procesora Prodigy.

Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum, podrobne informoval o architektúre, výkone a referenčnom dizajne prvého univerzálneho procesora v rámci úvodnej online konferencie ISC minulý rok. Na tohtoročnom podujatí ISC 2021 Digital bude spoločnosť Tachyum prezentovať kľúčové úspechy dosiahnuté za posledný rok - vrátane zlepšenia funkcií získaných pri úspešnom prechode na 5-nanometrový výrobný proces a dodania plne funkčného FPGA emulačného serverového systému - ako aj jedinečnú hodnotovú ponuku čipu Prodigy v rámci odvetví HPC a AI, ako je výkon, celkové náklady na vlastníctvo (TCO) a skladateľnosť softvéru.

Prodigy má potenciál dosiahnuť bezkonkurenčnú výpočtovú rýchlosť a obrovskú úsporu energie pre hyperškálové prostredia, OEM, telekomunikácie, privátny cloud a vládne trhy. Desaťnásobne nižšia spotreba energie jadra procesora Prodigy dramaticky zníži uhlíkové emisie spojené s využívaním dátových centier. Trikrát nižšie náklady čipu Prodigy (pri rovnakom výkone) sa tiež premietnu do ročných úspor v miliardách dolárov pre hyperscalerov, ako sú Google, Facebook, Amazon a Alibaba. V rámci EÚ bude HPC klaster využívajúci Prodigy nasadený ako súčasť slovenského projektu Národného superpočítačového centra (NSCC) s referenčným dizajnom, ktorý sa očakáva v prvej polovici roku 2022, než bude neskôr v tomto roku plne funkčný.

Tachyum Prodigy môže pomocou štandardných programovacích modelov spúšťať aplikácie HPC, konvolučnú AI, vysvetliteľnú AI, všeobecnú AI, bio AI a neurónové siete, plus bežné zaťaženie dátových centier na jedinej homogénnej procesorovej platforme. Bez Prodigy musia hyperškálové dátové centrá používať pre rôzne záťaže heterogénnu hardvérovú štruktúru pozostávajúcu z procesorov CPU, GPU a TPU, čo je neefektívne, nákladné a zložité z hľadiska dodávok a údržby. Používanie špecifického hardvéru pre každý typ záťaže (napr. dátové centrum, AI, HPC) vedie k nedostatočnému využitiu hardvérových prostriedkov, náročnejšiemu programovaniu, integrácii a údržbe softvéru, ako aj k väčším problémom s údržbou hardvéru. Schopnosť Prodigy plynulo prepínať medzi rôznymi pracovnými záťažami dramaticky mení konkurenčné prostredie a ekonomiku dátových centier.

„Teším sa,  že sa s účastníkmi podujatia ISC High Performance podelíme o obrovské pokroky, ktoré sme dosiahli pri ďalšom vývoji univerzálneho procesora Prodigy,“ uviedol Danilák. „S rastom trhov HPC a AI a otázkami a problémami, ktorým tieto segmenty čelia na celom svete, rastie potreba riešenia, ktoré dramaticky zlepší výkon, hustotu a spotrebu energie dátových centier. Prodigy je takýmto riešením, ktoré poskytuje kaskádové výhody pre budúce kritické záťaže.“

ISC High Performance 2021 združuje komunitu, ktorá sa venuje vytrvalému zdokonaľovaniu technológií a produktov, ktoré pomôžu riadiť budúcnosť. Prostredníctvom HPC budú títo ľudia vytvárať aplikácie, ktoré nielenže posúvajú hranice vedeckých poznatkov, ale tiež pomôžu vyriešiť niektoré z najnaliehavejších problémov spoločnosti. Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o ISC 2021 alebo sa zaregistrovať, navštívte stránky https://www.isc-hpc.com/.

Tachyum prináša prevratné riešenia v oblasti dátových centier, vysokovýkonných výpočtov (HPC) a umelej inteligencie (AI). Poskytuje prvý univerzálny proces na svete so špičkovým  výkonom, najnižšími nákladmi a spotrebou energie vo všetkých troch výpočtových doménach a súčasne umožňuje dátovým centrám prekročiť kapacitu ľudského mozgu. Spoločnosť Tachyum, ktorú založil ako spoluzakladateľ Dr. Radoslav Danilak, začne s masovou výrobou svojho vlajkového produktu Prodigy v roku 2021, so softvérovými emuláciami a emulátorom založeným na FPGA, ktoré sú k dispozícii prvým používateľom. Cieli na trh s obratom viac než 50 miliárd dolárov, ktorý každoročne rastie o viac než 20 percent. Keďže dátové centrá tvoria 3 percentá celosvetovej spotreby elektriny, a toto číslo sa každých 5 rokov zdvojnásobuje, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou od spoločnosti Tachyum je veľmi dôležitý pre pokračujúci rast dátových centier. Spoločnosť Tachyum je jedným zo zakladateľov združenia I4DI (Inovácie pre digitálnu infraštruktúru), ktoré na Slovensku vybuduje najrýchlejší AI superpočítač na svete postavený na procesore Prodigy. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA a na Slovensku. Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.