Spoločnosť Tachyum menovaná magazínom WK Media & Technology najvýznamnejším technologickým inovátorom pre rok 2020

SANTA CLARA, Kalifornia, 2. november 2020 – Spoločnosť Tachyum™ Inc. dnes oznámila, že jej bude venovaný titulný článok v októbrovom vydaní časopisu WK Media & Technology s podtitulom „Technologickí inovátori pre rok 2020“, ktorý sa bude venovať ceste tejto spoločnosti k skonštruovaniu celosvetovo prvého univerzálneho procesora vo sfére digitálnej globálnej ekonomiky.

WK Media je spoločnosť venujúca sa vydávaniu časopisu so sviežim pohľadom na prezentovanie úspechov obchodných lídrov a podnikateľov. Publikácia pritom vrhá svetlo na ich inovácie a pozoruhodné obchodné rozhodnutia, ktoré ukazujú cestu množstvu ich zamestnancov a členov personálu po celom svete. Októbrový titulný článok s názvom „Tachyum: Budúcnosť riešení pre dátové centrá“, vyzdvihuje spoluzakladateľa a generálneho riaditeľa spoločnosti Dr. Radoslava Danilaka a jeho úsilie pri uvádzaní univerzálneho procesora Tachyum Prodigy na trh.

Článok sa zaoberá tým, prečo sa procesor Prodigy považuje za technologický zázrak; prečo infraštruktúra spoločnosti Tachyum predstavuje významný pokrok v analytickej oblasti; v akom zmysle procesor Prodigy predstavuje investíciu do budúcnosti a približuje vizionársky plán Dr. Daniláka z pohľadu, ako spoločnosť Tachyum rieši „niektoré z najväčších problémov, ktoré prináša fyzika pri snahe o dosiahnutie bezprecedentného výkonu pri dizajne čipov.“

Prodigy vyniká v technológiách, ako sú edge computing, IoT, HPC, konvolučná AI, vysvetliteľná AI, všeobecná AI, bio AI a neurónové siete. Preklad medzi angličtinou a čínštinou vyžaduje neurónovú sieť s kapacitou viac ako 11 terabajtov a je náročnou úlohou na dostupných „superpočítačových“ GPU procesorov s kapacitou 20 GB každého z nich. Naproti tomu Tachyum Prodigy má prístup na 8 TB pre každý čip, čo je 32 TB na uzol v koherentnej pamäti DRAM na matičnej doske so štyrmi Prodigy čipmi.

Procesor Tachyum Prodigy prekonáva najrýchlejšie procesory Xeon pri 10-krát nižšej spotrebe (na jadro) pri zaťažení úrovne dátových centier a tiež prekonáva najrýchlejší GPU (A100) od spoločnosti NVIDIA na skúšobných a inferenčných neurónových sieťach pre umelú inteligenciu. Vďaka vysokej výpočtovej hustote a šírke pásma I/O dokážu siete procesorov Prodigy, ktoré obsahujú iba 125 HPC stojanov, dodávať kapacitu 32 tensor exaflopov (miliarda miliárd operácií s pohyblivou rádovou čiarkou za sekundu). Trojnásobne nižšie náklady na procesor Prodigy (na MIPS) v porovnaní s konkurenčnými CPU, spolu s jeho 10-násobnou úsporou energie, sa premietajú do štvornásobného zníženia celkových ročných nákladov (TCO) dátových centier (TCO: kapitálové + prevádzkové náklady). Reálne úspory sa pohybujú až k miliardách dolárov ročne.

„Sme veľmi radi, že sa nám spoločnosť WK Media rozhodla vysloviť uznanie za naše úsilie pri snahe o zmenu koncepcie v oblasti výpočtového výkonu v dátovom centre prostredníctvom nášho inovatívneho univerzálneho čipu Prodigy,“ povedal Dr. Radoslav Danilák. „Tento rok sme usilovne pracovali na tom, aby sme náš dizajn doviedli do stavu, kedy bude procesor Prodigy pripravený na začatie masovej výroby v roku 2021. Byť menovaný Technologickým inovátorom pre rok 2020 spoločnosťou WK Media potvrdzuje opodstatnenosť týchto snáh a čitateľom poskytuje príležitosť hlbšie nazrieť na to, ako sa nám podarilo prekonať výzvy výpočtového zaťaženia budúcnosti predstavením riešenia, ktoré uspokojuje potreby infraštruktúr Hyperscale, AI a HPC.“

Spoločnosť Tachyum je poprednou spoločnosťou poskytujúcou transformačné polovodičové riešenia, ktoré umožňujú dosahovať najvyššiu rýchlosť, energetickú účinnosť a najnižšie náklady v odvetví. Jedinečný prístup spoločnosti Tachyum ovplyvňuje trhy a odvetvia po celom svete, či ide o umožňovanie dosiahnuť superpočítače výkonnejšie ako ľudský mozog alebo premenu bežných dátových centier na nízkonákladové centrá výnimočnosti pre umelú inteligenciu a HPC.

Spoločnosť Tachyum založil ako spoluzakladateľ ostrieľaný architekt a podnikateľ v Silicon Valley Radoslav Danilák. Jej prvý a jediný univerzálny procesor na svete Prodigy sa začne masovo vyrábať v roku 2021, pričom cieli na trh s obratom viac než 50 miliárd dolárov, ktorý každoročne rastie o viac než 20 percent.

Keďže dátové centrá tvoria 3 percentá celosvetovej spotreby elektriny a toto číslo sa každých 5 rokov zdvojnásobuje, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou od spoločnosti Tachyum je veľmi dôležitý pre pokračujúci rast dátových centier. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA v Santa Clara v Kalifornii a v EÚ v Bratislave.