Spoločnosť Tachyum prezradila, prečo je jej procesor cenný pre čínsky trh

Bratislava, Slovenská republika, 21. novembra 2019 – Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Tachyum Inc. pôsobiacej v oblasti polovodičových čipov, bol v rámci stredoeurópskeho obchodného samitu (CEBS) organizovaného pod záštitou spoločnosti Forbes pozvaný do Hong Kongu a Číny, aby tu pomohol budovať a rozširovať partnerské vzťahy s potenciálnymi zákazníkmi, obchodnými partnermi a investormi v oblasti dátových centier a aby predstavil univerzálny procesorový čip Prodigy ako potencionálny prelomový produkt pre Čínsky trh.

Spoločnosť Tachyum bola jednou z troch inovatívnych firiem, ktoré boli v rámci samitu CEBS pozvané do Číny, aby tam miestnym obchodným lídrom a potenciálnym investorom predstavili „nové myšlienky zo strednej Európy“. Čínsky trh v súčasnosti predstavuje najväčšiu ekonomickú silu na trhu špičkových technologických a finančných riešení a riešení pre elektronické obchodovanie. Procesor Prodigy je prvý a zároveň jediný univerzálny procesor, ktorý kombinuje procesor na všeobecné použitie, superpočítače (HPC), a umelú inteligenciu (AI). Vďaka tomu existuje obrovský potenciál jeho využitia na zvýšenie výkonu, úsporu energie, zlepšenie využitia serverov a priestoru v rôznych aplikáciách.

Jednou z takýchto aplikácií, ktoré sa v Číne v posledných rokoch výrazne presadzujú, je priemyselné využívanie IT a umelej inteligencie provinčnými vládami, verejnými agentúrami a súkromnými aj štátnymi podnikmi. S pokračujúcimi investíciami do priemyselných riešení na báze IT, umelej inteligencie a podobných technológií sa čínskym firmám otvára množstvo nových príležitostí na rozvoj ekonomiky regiónu. V súčasnej situácii, keď svet smeruje k spomaleniu ekonomiky, je podpora obchodovania medzi Európskou Úniou a Čínou extrémne dôležitá pre zlepšenie ekonomík týchto svetových veľmocí.

„Bol som poctený týmto pozvaním a možnosťou podeliť sa o inovácie a technologický pokrok, ktorý v súčasnosti vzniká v strednej Európe. Tento pokrok teraz môžu využiť aj špičkové čínske firmy na rozširovanie našich vzájomných záujmov a vytváranie ďalších obchodných príležitostí,“ uviedol Radoslav Danilák. „Bolo to veľmi prospešné stretnutie, na ktorom sme našim čínskym partnerom ukázali, ako môžu dátové centrá s pomocou procesora Prodigy transformovať na univerzálne výpočtové centrá, a zároveň sme sa oboznámili so špecifickými potrebami a kultúrnymi odlišnosťami tohto obrovského trhu. Som rád, že som dostal príležitosť vydať sa na cestu budovania spoločných úspechov s našimi potenciálnymi čínskymi partnermi. Toto pozvanie je ďalším dôkazom, že technológie spoločnosti Tachyum sú uznávané nielen v Európe ale aj všade inde na svete.“

Spoločnosť Tachyum prezradila, prečo je jej procesor cenný pre čínsky trh

Univerzálny procesorový čip Prodigy od spoločnosti Tachyum je najmenší pričom najrýchlejší 64-jadrový univerzálny procesor, aký bol doteraz vyvinutý. Vyžaduje 10-krát menej elektrickej energie a náklady na procesor znižuje až 3-násobne. Tento čip do roku 2021 priamo umožní vytvorenie 32-tenzorového exaflopového superpočítača a takisto zariadení s väčšpu kapacitou a výkonnejších ako ľudský mozog, čím prekonáva všetky očakávania technologického sektora. Procesor Prodigy až 4-násobne znižuje celkové ročné náklady na dátové centrá prostredníctvom inovatívnej hardvérovej architektúry a inteligentného kompilátora, vďaka ktorému sa viaceré časti hardvéru štandardných procesorov výrazne zjednodušili.

Menej tranzistorov a menej kratších vodičov na čipe sa premietlo do oveľa vyššej rýchlosti a lepšej energetickej účinnosti procesora Prodigy.

O spolocnosti Tachyum

Pomenovaný gréckou predponou „tachy“, čo znamená rýchlosť, v kombinácii s príponou „-um“, označujúcou chemický prvok (napr. Lítium), má Tachyum evokovať pojem „prvok rýchlosti“. Tachyum sa objavilo na scéne v roku 2017 aby vytvorilo inovatívne inteligentné produkty na spracovanie informácií. Zakladatelia spoločnosti Tachyum majú bohaté skúsenosti s riešením fyzikálnych problémov polovodičových zariadení, dodávkou transformačných produktov na svetové trhy a majú podporou IPM Growth, platformy pre rizikový kapitál strednej a východnej Európy, ako hlavného investora spoločnosti.