Tím Tachyum posilní Elena Zokhidova, ktorá bude mať na starosti finančné riadenie spoločnosti na globálnej úrovni

SAN JOSE, Kalifornia, 5. júna 2019 - Spoločnosť Tachyum dnes oznámila, že vymenovala Elenu Zokhidovu za svoju globálnu finančnú riaditeľku, s cieľom zlepšiť existujúce finančné procesy a podporiť rozvoj nových obchodných príležitosti, ktoré spoločnosti pomôžu dosiahnuť jej plány agresívneho rastu.

Elena Zokhinova má viac ako dvadsaťročné skúsenosti s riadením financií a obchodu medzinárodných spoločností. Elena v minulosti pôsobila aj v popredných účtových spoločnostiach a poskytovala služby klientom s multimiliardovým imaním pôsobiacim v technologickom priemysle. Jej skúsenosti a prax sa navzájom dopĺňajú s aktívnou prítomnosťou spoločnosti Tachyum na Slovensku, EÚ, a v Silicon Valley. Elenine hlboké znalosti v oblasti finančných procesov, prevádzkových výsledkov a ziskovosti firiem v priemysle polovodičov pomôžu spoločnosti Tachyum riadiť finančné procesy počas celej fázy jej rastu. Zároveň zabezpečí, aby bola spoločnosť pripravená na prípadný proces IPO.

„Startupy ako Tachyum ponúkajú jedinečné príležitosti a som nadšená, že mám príležitosť dohliadnuť a nastaviť finančné procesy a postupy v čase vstupu do ďalšej významnej fázy rozvoja spoločnosti,“ povedala Zokhidova.

Zokhidova prichádza do spoločnosti Tachyum zo spoločnosti NVIDIA Corporation, kde pôsobila ako finančný biznis kontrolór divízie GeForce, kde mala na starosti podporu rastu v segmente automobilového priemyslu a dohody s obchodnými partnermi. Elenou vytvorené finančné modely sa použili na predpovedanie nových obchodných príležitostí vrátane dlhodobých výnosov, marží a peňažných tokov a poskytli odporúčania týkajúce sa možných štruktúr významných obchodných príležitostí firmy. Pred pôsobením v NVIDIA bola Zokhidova finančnou kontrolórkou v Advanced Micro Devices (AMD), v spoločnosti s hodnotou 2 mld. USD, kde bola zodpovedná za analýzu obchodných príležitostí a vydávala odporúčania ovplyvňujúce dlhodobú ziskovosť budúcich obchodných iniciatív. Pred svojim súčasným pôsobením v odvetví polovodičov pracovala Elena v audítorských spoločnostiach Veľkej štvorky (Big 4). V spoločnosti PricewaterhouseCoopers pôsobila ako Senior Associate a pred tým v spoločnosti KPMG ako asistentka auditu. Zokhidova je absolventkou Taškentského finančného inštitútu v Taškente v Uzbekistane.

„Nemohli sme si želať kvalifikovanejšiu osobu, aby sme zabezpečili našu fiškálnu spôsobilosť vo všetkých našich pobočkách,“ povedal Dr. Radoslav „Rado“ Danilák, generálny riaditeľ spoločnosti Tachyum. „Elenine manažérske skúsenosti z najväčších obchodných divízií spoločností AMD a NVIDIA poskytujú našej správnej rade a našim investorom veľkú dôveru.“

Univerzálny procesorový čip Prodigy od spoločnosti Tachyum je najmenší a najrýchlejší 64-jadrový procesor na všeobecné účely vyvinutý do dnešného dňa, ktorý vyžaduje 10x menej výkonu procesora a zníženie nákladov na procesor o 3x. Prodigy umožní vytvorenie 32-Exaflop AI superpočítač a umožní užívateľom simulovať v reálnom čase ľudské neurónové siete s veľkosťou ľudského mozgu v roku 2020, čo je roky pred očakávaním priemyslu. Prodigy redukuje TCO dátových centier (ročné celkové náklady na vlastníctvo) 4x, a to prostredníctvom inovatívnej hardvérovej architektúry a inteligentného kompilátora, ktorý urobil mnohé časti hardvéru v typickom procesore nadbytočným. Menej káblov a kratšie vodiče, vďaka menšiemu, jednoduchšiemu jadru, sa premieta do oveľa väčšej rýchlosti a energetickej účinnosti procesora.

Pomenovaný gréckou predponou „tachy“, čo znamená rýchlosť, v kombinácii s príponou „-um“, označujúcou chemický prvok (napr. Lítium), má Tachyum evokovať pojem „prvok rýchlosti“. Tachyum sa objavilo na scéne v roku 2017 aby vytvorilo inovatívne inteligentné produkty na spracovanie informácií. Zakladatelia spoločnosti Tachyum majú bohaté skúsenosti s riešením fyzikálnych problémov polovodičových zariadení , dodávkou transformačných produktov na svetové trhy a majú podporou IPM Growth, platformy pre rizikový kapitál strednej a východnej Európy, ako hlavného investora spoločnosti.