Dr. Radoslav Danilák dostal od Prezidenta Andreja Kisku štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy

Bratislava, 8. januára 2019 - Prezident Andrej Kiska odovzdal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy Dr. Radoslavovi Danilákovi na slávnostnej ceremónii v prezidentskom sídle v Bratislave. Dr. Danilák dostal vysoké štátne vyznamenanie za svoje zásluhy pri inováciách pre spracovanie a ukladanie dát, pre zvyšovanie výkonnosti a znižovaní energetickej spotreby počítačových čipov a diskov. Dr. Danilák je zakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Tachyum Inc. v Silicon Valley s pobočkou v Bratislave. Dr. Danilák, dostal toto vysoké ocenenie ako tvorca čipu, ktorý dokáže simulovať ľudský mozog a má dnes najlepšie výkonné parametre v tejto oblasti..

Prezident Kiska vyznamenal na slávnostnom obrade ludí ktorí sa zaslužili o zveladenie najlepšich hodnôt v slovenskej spoločnosti. Dr. Danilák získal ocenenie za zásluhy na ekonomickom rozvoji Slovenskej republiky v oblasti podnikania a informačných technológií, a za svoju prácu na vývoji produktu Prodigy Universal Processor Chip. Prodigy chip je dnes najmenší a najrýchlejší univerzálny procesor s 64-bitovým procesorom na svete. Prodigy processor ma tiež 10x nižsiu spotrebu energie a znižuje celkové náklady na používanie o 3x.

Dr. Danilák sa narodil a vyrástol na Slovensku. Prednášal teóriu kompilátorov na Technickej univerzite v Košiciach, kde získal doktorát v informatike. Dr. Danilák pôsobí ako poradca pre slovensku inovačnu komisiu a reprezentuje Slovensko ako expert na EuroHPC (European High Performance Computing Commission). Spoločnosť Tachyum nedávno otvorila svoju európsku pobočku v Bratislave, aby využila rastúcu ekonomiku nasej krajiny s prístupom k veľkému počtu AI a softvér talentov, ako aj hardvérových inžinierov. Tachyum v súčasnosti buduje strategické vzťahy s partnermi z EÚ, ktoré umožnia EÚ využiť bezprecedentné schopnosti Prodigy chipu na rozvoj dalšich technológii.

“Je pre mňa veľkou cťou dostat toto vyznamenanie, Pribinov Kriz prvej triedy, od prezidenta Kisku za moje príspevky do slovenskej spoločnosti,” povedal Rado Danilák. “Som hlboko vďačný za to, že som bol považovaný za jedného z vysoko úspešných mužov a žien, ktorí podľa slov prezidenta urobili Slovensko “lepším, krajsím, múdrejším, slušnejším a spravodlivejším.” Slovensko je bohaté na zdroje pre technológiu, s informovanými a schopnými ľuďmi, ktori môžu pomoct spoločnosti Tachyum dosiahnuť svoje ciele. Našim cielom je chip ktorý dosiahne špickovu výkonnost, energeticku efektívnost a najnižšie náklady aby dramaticky ovplyvnil trh na cloudove data centra a priemyselne odvetvia po celom svete."

Prodigy chip znižuje náklady na počitačove servery a energetickú spotrebu. Dosiahol to prostredníctvom novej architektúry proprietárneho procesora, ktorá robi mnohé časti hardvéru, ktoré sa nachádzajú v typickom procesore nadbytočné. Menej tranzistorov a kratších drôtov v dôsledku menšieho jadra sa prejavuje oveľa vyššou rýchlosťou a oveľa menšou spotrebou energie. Procesor Prodigy s extrémne nízkou spotrebou energie a najlepsim výkonom umožní systémovým integrátorom vybudovať 32-bitový superpočítač Exaflops AI. To umožní používateľom simulovať v reálnom čase neurónové siete s veľkosťou ľudského mozgu v roku 2020 namiesto ako sa doteraz očakavalo až v roku 2028.

Tachyum je slovné spojenie vyjadrujúce “element rýchlosti”, podľa gréckeho “tachy”, čo predstavuje rýchlosť a “-um”, čo predstavuje element. Spoločnosť Tachyum s pobočkami na Slovensku a v USA vyvíja inovatívne vysokovýkonné čipy s ultra nízkou spotrebou elektrickej energie. Jej hlavným investorom je stredoeurópsky venture capital fond IPM Growth. Zakladatelia spoločnosti majú dlhoročné skúsenosti v oblasti polovodičov, vytvárania sietí, s počítačovými pamäťami a s čipmi pre umelú inteligenciu (AI). Dr. Danilák je autorom viac ako 100 patentov na tieto technológie. Čip Tachyum Prodigy má potenciál znížiť kapitálové náklady dátových centier o 3x a spotrebu energie servermi viac ako 10x.