Tisková zpráva

4-minutové čtení

Tachyum prijíma objednávky pre softvérové emulačné systémy čipu Prodigy

SANTA CLARA, Kalifornia, 15. decembra, 2020 – Spoločnosť Tachyum™ dnes oznámila, že začína registrovať prvých používateľov, tzv. „early adopters“ zákazníkov, pre softvérové emulačné systémy univerzálneho procesora Prodigy. Zákazníci môžu začať s procesom vývoja natívneho softvéru (t.j. pomocou ISA - inštrukčne orientovanej architektúry procesora Prodigy) a portovania aplikácií na spustenie na čipe Prodigy. Softvérové emulačné systémy čipu Prodigy budú dostupné na konci januára 2021.

Zákazníci a partneri môžu využiť softvérovú emuláciu čipu Prodigy na hodnotenie, vývoj a ladenie. Môžu s ňou začať presúvať existujúce aplikácie, ktoré vyžadujú vysoký výkon a nízku spotrebu, aby mohli optimálne bežať na procesoroch Prodigy. Predpripravené systémy zahŕňajú emulátor čipu Prodigy, natívny Linux, vývojové nástroje, kompilátory, aplikácie v používateľskom režime, x86, ARM a RISC-V emulátory. Softvérové aktualizácie budú vydávané podľa potreby.

Súbory nástrojov a softvérové emulačné systémy pre vývoj softvéru budú dostupné za nižšiu cenu, ako čipové emulačné systémy v hardvéri založenom na FPGA, ktoré sú momentálne objednané a budú dodané v prvom štvťroku 2021.

“Ukážka toho, ako budú HPC, AI a bežné podnikové aplikácie ťažiť z výkonu čipu Prodigy, je kritickým momentom pri jeho vývoji a prijatí ako univerzálnej procesorovej platformy,” povedal Dr. Radoslav Danilak, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum. “Tešíme sa, že začiatkom budúceho roku budeme môcť zverejniť mená partnerov a zákazníkov, ktorí úspešne využili naše emulačné systémy, a rovnako aj ich výsledky.”

Tachyum Prodigy môže pomocou štandardných programovacích modelov spúšťať aplikácie HPC, konvolučnú AI, vysvetliteľnú AI, všeobecnú AI, bio AI a neurónové siete, plus bežné zaťaženie dátových centier na jedinej homogénnej procesorovej platforme. Bez Prodigy musia dátové centrá typu hyperscale používať pre rôzne záťaže heterogénnu hardvérovú štruktúru pozostávajúcu z procesorov CPU, GPU a TPU, čo je neefektívne, nákladné a zložité z hľadiska dodávok a údržby. Používanie špecifického hardvéru pre každý typ záťaže (napr. dátové centrum, AI, HPC) vedie k nedostatočnému využitiu hardvérových prostriedkov, náročnejšiemu programovaniu, integrácii a údržbe softvéru, ako aj k väčším problémom s údržbou hardvéru. Schopnosť Prodigy plynulo prepínať medzi rôznymi pracovnými záťažami dramaticky mení konkurenčné prostredie a ekonomiku dátových centier.

V dátových centrách typu hyperscale čip Prodigy výrazne zlepšuje výpočtový výkon, spotrebu energie, hardvérové (serverové) využitie a priestorové nároky v porovnaní s existujúcimi čipmi, ktoré sa v súčasnosti používajú. Ako prvý univerzálny procesor na svete spúšťa okrem natívneho kódu Prodigy tiež staršie binárne kódy x86, ARM a RISC-V. Prodigy poskytuje špičkový výkon naprieč záťažami dátových centier, AI a HPC, prekonávajúc súčasné najrýchlejšie procesory Xeon pri 10-krát nižšej spotrebe (na jadro) ako aj najrýchlejší GPU od spoločnosti NVIDIA na HPC, skúšanie AI a AI interferenciu. Iba 125 HPC Prodigy stojanov dokáže dodať kapacitu 32 tenzor exaflopov (miliarda miliárd operácií s pohyblivou rádovou čiarkou za sekundu).

Trojnásobne nižšie náklady na procesor Prodigy (na MIPS) spolu s jeho 10-násobnou úsporou energie, sa premietajú do štvornásobného zníženia celkových ročných nákladov (TCO) dátových centier (TCO: kapitálové + prevádzkové náklady), čo spoločnostiam pôsobiacim v segmente hyperscale prinesie úspory v miliardách dolárov. Keďže Prodigy je jediný procesor na svete, ktorý dokáže prepínať medzi pracovnými záťažami pre dátové centrá, AI a HPC, nevyužité servery možno použiť ako cloudové prostriedky na AI alebo HPC bez dodatočných kapitálových nákladov, pretože servery už sú amortizované. Prodigy tiež umožní Edge vývojárom pre IoT (Internet vecí) využívať nízku spotrebu/ vysoký výkon spolu s jednoduchým programovacím modelom na poskytovanie maximálnej nízko nákladovej vysokovýkonnej umelej inteligencie.

Záujemci o objednávky softvérových emulačných systémov môžu navštíviť https://www.tachyum.com/

Sledujte Tachyum

https://twitter.com/tachyum

https://www.linkedin.com/company/tachyum

https://www.facebook.com/Tachyum/

O spoločnosti Tachyum

Spoločnosť Tachyum je poprednou spoločnosťou poskytujúcou transformačné polovodičové riešenia, ktoré umožňujú dosahovať najvyššiu rýchlosť, energetickú účinnosť a najnižšie náklady v odvetví. Jedinečný prístup spoločnosti Tachyum ovplyvňuje trhy a odvetvia po celom svete, či ide o umožňovanie dosiahnuť superpočítače výkonnejšie ako ľudský mozog alebo premenu bežných dátových centier na nízkonákladové centrá výnimočnosti pre umelú inteligenciu a HPC.

Spoločnosť Tachyum založil ako spoluzakladateľ ostrieľaný architekt a podnikateľ v Silicon Valley Radoslav Danilák. Jej prvý a jediný univerzálny procesor na svete Prodigy sa začne masovo vyrábať v roku 2021, pričom cieli na trh s obratom viac než 50 miliárd dolárov, ktorý každoročne rastie o viac než 20 percent.

Keďže dátové centrá tvoria 3 percentá celosvetovej spotreby elektriny a toto číslo sa každých 5 rokov zdvojnásobuje, procesor Prodigy s ultranízkou spotrebou od spoločnosti Tachyum je veľmi dôležitý pre pokračujúci rast dátových centier. Spoločnosť Tachyum má pracoviská v USA v Santa Clara v Kalifornii a v EÚ v Bratislave.