Tisková zpráva

4-minutové čtení

Referenčný dizajn spoločnosti Tachyum bude v roku 2021 súčasťou superpočítačov pre AI/HPC

Zákazníci a OEM/ODM výrobcovia získajú referenčný dizajn pre hyperscale datacentrá pre umelú inteligenciu (AI) a HPC superpočítače

SANTA CLARA, Kalifornia, 4. februára 2020 – Spoločnosť Tachyum Inc., ktorá pôsobí v oblasti polovodičových čipov, dnes oznámila, že jej referenčný dizajn procesora Prodigy pre AI a HPC sa použije v superpočítači, ktorý bude nasadený do prevádzky v roku 2021.Tento referenčný dizajn poskytne zákazníkom, partnerom a výrobcom pôvodných zariadení (OEM) a pôvodných dizajnov (ODM) osvedčený návrh na vybudovanie a zavedenie mimoriadne vysokovýkonných superpočítačov a dátových centier pre „exascale“ AI a HPC do prevádzky v roku 2021.

Univerzálny procesor Prodigy od spoločnosti Tachyum, ktorého komerčná dostupnosť sa plánuje v roku 2021, je 64-jadrový procesor s taktovacou frekvenciou vyššou ako 4 GHz, ktorý prináša na trh nové možnosti v oblasti „Univerzálnych Procesorov“, ktoré sú použiteľné na bežné aplikácie, umelú inteligenciu, alebo ako superpočítače. V rámci dátových centier s bežnými aplikáciami procesor Prodigy hravo prekonáva aj tie najrýchlejšie procesory, pričom spotrebúva len jednu desatinu elektrickej energie a jeho náklady sú trojnásobne nižšie. V aplikáciách umelej inteligencie procesor Prodigy prekonáva GPU a TPU v oblasti učenia a interferencie neurónovej siete a jeho naprogramovanie je omnoho jednoduchšie.

Tento referenčný dizajn je navrhnutý tak, aby poskytoval výhody v oblasti úspory energie a výkonu procesora Prodigy širokému spektru aplikácií vo vertikálnych odvetviach vrátane superpočítačov pre AI/HPC, Edge Computing, činností dátových centier (verejné a súkromné cloudy), telekomunikácií a automobilového priemyslu. Dnešné dátové centrá sú pod neustálym tlakom, pretože musia podporovať bežné aplikácie, ako aj pracovné aplikácie pre umelú inteligenciu. Doterajším riešením je budovanie heterogénnej infraštruktúry so servermi x86 pre bežné aplikácie a s akcelerátormi GPU/TPU pre aplikácie umelej inteligencie. Na presun obrovského množstva údajov medzi týmito dvoma počítačovými silami je potrebný ďalší hardvér, čas a energia.

V čase špičky sú dátové centrá vybavené dostatočným počtom serverov na uspokojenie dopytu zákazníkov a mimo špičky sa viac ako 50 % týchto serverov v cloudových datacentrách vypne, aby sa ušetrili náklady na elektrinu. Servery vybavené procesorom Prodigy poskytujú najvyšší výkon pri najnižších nákladoch pre tradičné aplikácie a ponúkajú aj umelú inteligenciu s nízkymi nákladmi. Nevyužité servery Prodigy môžu byť bezproblémovo a dynamicky používané v oblasti učenia a interferencie umelej inteligencie. Poskytovanie hardvéru pre umelú inteligenciu s pomocou procesora Prodigy nevyžaduje kapitálové investície, pretože tieto nevyužité servery, ktoré sú k dispozícii na zvládnutie aplikácií umelej inteligencie, už boli zakúpené ako existujúca kapitálová položka.

„Veľmi nás teší, že zákazníci majú záujem o naše technológie. Najvzrušujúcejší čas pre startup je PRVÝ ZÁKAZNÍK, najmä ak má tento zákazník záujem uviesť v roku 2021 do prevádzky superpočítač pre AI/HPC. Očakáva sa, že prípravy na mieste inštalácie superpočítača sa začnú v priebehu prvej polovice tohto roka, takže keď dorazí prvý hardvér od spoločnosti Tachyum, infraštruktúra už bude pripravená. Spoločnosť Tachyum reagovala na potreby svojich zákazníkov a partnerov na jednoduchú koncepciu, ktorá spoločnostiam v segmente „hyperscale“ a kvalifikovaným ODM a OEM umožní začať meniť konkurenčné prostredie a zároveň urýchliť demokratizáciu AI/HPC,“ uviedol Dr. Radoslav „Rado“ Danilák, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Tachyum. „Každé dátové centrum vybavené procesorom Prodigy je zároveň aj nízkonákladové a škálovateľné centrum pre umelú inteligenciu a HPC.“

Univerzálny procesorový čip Prodigy od spoločnosti Tachyum je najmenší a najrýchlejší univerzálny 64-jadrový procesor, aký bol doteraz vyvinutý. Vyžaduje 10-krát menej elektrickej energie a náklady na procesor znižuje až 3-násobne. Tento čip v roku 2021 priamo umožní vytvorenie 32-tenzorového exaflopového superpočítača a takisto zariadení s väčšou kapacitou a výkonnejších ako ľudský mozog, čím prekoná všetky očakávania technologického sektora. Procesor Prodigy až 4-násobne znižuje celkové ročné náklady na dátové centrá prostredníctvom inovatívnej hardvérovej architektúry a inteligentného kompilátora, vďaka ktorému sa výrazne zjednodušili viaceré časti hardvéru štandardných procesorov. Menej tranzistorov a menej kratších vodičov na čipe sa premietlo do oveľa vyššej rýchlosti a lepšej energetickej účinnosti procesora Prodigy.

Organizácie, ktoré majú záujem, môžu získať referenčný návrh servera Prodigy alebo sa môžu obrátiť na spoločnosť Tachyum na adrese https://www.tachyum.com/contact.

Sledujte spoločnosť Tachyum

https://twitter.com/tachyum

https://www.linkedin.com/company/tachyum

https://www.facebook.com/Tachyum

O spoločnosti Tachyum

Názov spoločnosti sa skladá z gréckej predpony tachy, ktorá znamená rýchlosť, a prípony -um, ktorá naznačuje, že ide o prvok (napr. lítium). Tachyum teda znamená prvok rýchlosti. Spoločnosť Tachyum sa na scéne objavila v roku 2017 s cieľom vytvoriť revolučné inteligentné produkty na spracúvanie informácií. Zakladatelia spoločnosti majú bohaté skúsenosti s riešením problémov týkajúcich sa fyzikálnych vlastností polovodičov a s dodávaním prelomových produktov na globálny trh. Ich hlavným investorom je platforma IPM Group – platforma na poskytovanie rizikového kapitálu, ktorá pôsobí v strednej a východnej Európe.